Mobilný drvič má veľkú budúcnosť


Významná investícia z hľadiska spracovania nových i recyklovaných stavebných materiálov. Slovenský Colas sa stal majiteľom mobilného hybridného drviča, vďaka ktorému budeme môcť vo vlastnej réžii na celom Slovensku drviť primárny aj použitý materiál na menšie časti.
 

Najdôležitejším míľnikom, ktorý potrebujeme dosiahnuť, je povolenie od ministerstva životného prostredia a ná-sledne aj od okresného úradu, aby sme mohli využívať drvič – na zhodnocovanie o.i. vyfrézovaného asfaltu, ktorý je z hľadiska zákona odpadom.

Vydanie tohto povolenia na zhodnocovanie stavebného odpadu, označované ako R5, totiž trvá rok a niekedy aj dlhšie. Potrebných je k tomu veľa posudkov a vyjadrení. „Odpad tak z hľadiska predpisov premeníme na výrobok až s platným povolením,“ komentuje manažérka pre  kvalitu, bezpečnosť a životné prostredie Michaela  Lopušniaková. Keď ho dostaneme, bude sa dať zhodnotiť aj nadbytočná zemina, staré betóny a podobne, s ktorými budeme môcť ďalej pracovať a neskončia na skládkach.

Významným prírastkom do strojového parku je mobilný drvič značky Rubblemaster, model RM 100GO! HYBRID, ktorý našiel svoj domov na Divízii výroby asfaltových zmesí (DVAZ). Jeho výhodou je práve mobilný charakter, ktorý mu umožní pohybovať sa po celom území Sloven-ska a pomôcť tam, kde ho potrebujeme.

Obsahuje nadstavbu RM XSMART, ktorá umožňuje sle-dovanie všetkých údajov o výkone zariadenia alebo jeho spotrebe online.

Do konca júla už zariadenie spracovalo vyše 20 tisíc ton asfaltového recyklátu.

Technické údaje
Výkon: až 250 ton/hod. podľa materiálu
Veľkosť materiálu na vstupe: dĺžka hrany až 750mm
Drviaca jednotka: drvič RM, 2 alebo 4 odrazové dosky, rotor s 3 rýchlosťamiPodávacia jednotka: asymetrická vibračná násypka s 2 vibračnými motormi
Vynášací pás: ohybný so šírkou 1000mm, výška zhodenia produktu 3350mm
Hmotnosť: 29 000kg

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...